Креативно писање – сатира, пародија и козерија

Сатира је један вид оштре критике која, служећи се уметничким средствима, изобличује мане и недостатке појединаца и читавог једног друштва. Она осуђује служећи се подсмехом или поругом, некад у блажој, некад у грубљој форми, личне или друштвене пороке, оно што је ниско, подло и штетно у једном друштву, и што је као појава постало типично у њему.

Циљ јој је да открије и изобличи носиоце тих негативних појава. На тај начин сатиричар код читаоца развија, с једне стране осећај за правду, за оно што је морално, позитивно, постављајући тако и један општељудски, естетички идеал, а с друге стране, изазива код читаоца отпор и гнушање против штетног и неморалног.

Смех у сатири није доброћудан као у хумористичким делима. Сатира је успела уколико се уздиже изнад личног (личне нетрпељивости, пакости или мржње).

Стил у сатири је увек духовит, оштар, заједљив, али и искричав што зависи од друштвеног значаја појава које сатиричар подвргава подсмеху или порузи, и од његовог односа према њима.

Да би остварио такве циљеве, сатиричар се служи разним средствима, најчешће хиперболом, иронијом, алегоријом, сарказмом, наговештајем и увредљивом поругом, употребљивом у границама природности, мере и доброг укуса.

Сатира може бити писана у стиху и прози.

Песник се у сатиричној песми ограничава на исмевање негативних појава, али је у сваком случају, присутна и песникова емоција.

Јован Јовановић Змај је живео у време династије Обреновић и био, као и многи интелектуалци, огорчен стањем у држави и друштву. пошто јавно нису смели да исказују своје мишљење, писали су сатиричне песме и приповетке. Радоје Домановић је наш најпознатији сатиричар, али ни чика Јова не заостаје за њим када је у питању сатира. Прочитајте и откријте шта је он заправо мислио о човеку који води његову државу и о животу у таквој земљи:

ЈУТУТУНСКА НАРОДНА ХИМНА – Јован Јовановић Змај     Слика Јована Јовановића Змаја

Боже свети,  подржи нам Књаза

здрава, крепка, охола и славна,

јер на земљи нит је кадгод било,

нити ће Му икад бити равна.

Овај народ врло добро знаде

да је створен само Књаза ради,

да Му даје порезе и хвале,

да Га двори и понизно кади.

Боже силни с висока жилишта,

саслушај нам нашу жељу стару,

боже свети, не дај ником ништа

да што више остане Владару.

Ради Њега сва створења живе,

ради Њега сунце греје с неба,

а тај народ, а ту земљу нашу

подржи је – ако Књазу треба.

Одузми нам и жеље и гласа,

одузми нам мудровања клета,

да Његову намеру не пречи,

да Његовој мудрости не смета.

Дај Му с неба најсветије даре,

полиције, шпицле и жандаре,

ако неће да душмана свали,

бар на своме нек срце искали.

Нек народи нашу славу знаду,

а нас пусте чмавати у хладу,

ал` и онда нек је стража јака,

јера има сана свакојака.

(1865)

Шта мислите, постоји ли штампа везана за сатиру? Наравно. На нашим просторима је најпознатији „Ошишани јеж“. Шта кажете за наслов? У чему је „штос“ ове метафоре?

„Ошишани јеж“ су биле хумористичко-сатиричне, недељне новине основане 5. јануара 1935. године. Назив је смишљен у чувеној кафани „Гинић“ која се налазила на месту данашњег Дома омладине у Београду. Део назива „ошишани“ је алузија на предратну цензуру (ограничавање или забрана јавног изражавања мишљења  или идеја, због опасности по власт, друштвени или морални поредак )која је пре сваког изласка листа, брисала чланке који нису били по вољи владара. После Другог светског рата излазио је под називом „Јеж“ јер, наводно, цензура није више постојала.

Ошишани јеж

Пригодна поштанска марка поводом 75. рођендана „Ошишаног јежа”.

Поред угледних књижевника, сатиром у својим делима се служе и други уметници. Међу најпознатијима су Бора Чорба (Бора Ђорђевић) и Ђорђе Балашевић. Послушајте песму Ђорђа Балашевића „Живети слободно“ у којима описује политичку и социјалну ситуацију у Србији деведесетих година 20.века за време владавине Слободана Милошевића.

Пародија на гчком значи „супротна песма“. Она може бити у стиху и прози. Развија се нарочито у преломним моментима културног и књижевног живота. пародија је свесно подражавање неког дела (нпр.књижевног) у циљу да се оно извргне комично-сатиричном подсмеху. То се постиже на тај начин што се задржи формална структура пародираног дела, али се променом садржине, речима супротног, комичног и ироничног смисла, постиже комична несагласност између садржине и форме, чиме се подсмева основна идеја дела. Пародијом се обично служе песници једног књижевног правца да би се ругали и тако дискредитовали други књижевни правац. Некада се дело пародира само због комичног ефекта. Тако је, нпр., Јован Јовановић Змај својом песмом „Чемер-дека, Пелен-бака“ пародирао сентименталну песму Јована Суботића „Сабља-момче, Цвет-девојче“ у којој дух умрлог љубавника одводи живу љубавницу у гроб, заменивши младе љубавнике старцем и бабом и давши комичан расплет уместо Суботићевог трагичног: када дух Чемер-деке долази по живу Пелен-баку да је води у гроб, ова дохвати мотку и изудара га.

Пародија, према типу, може бити: хумористичка (према оригиналу се понаша добронамерно) и сатирична (оштро и радикално се супротставља оригиналу).

Пародија, у ствари, представља врсту критике не само писаца, књига или књижевних навика, него и ширих подручја културног и јавног живота.

Козерија на француском значи „разговор, ћаскање“. То је кратак прозни састав (понекад и у стиховима), обично новински (близак је есеју и фељтону). Писан је у слободном, лежерном и субјективном тону и језику, у коме се на занимљив и забаван, духовит, често и хумором проткан  начин говори о разним актуелним актуелним збивањима, појавама и личностима. Један од најпознатијих наших писаца козерије је Бранислав Нушић.

ЗАДАТАК

1.Прочитати приповетку Радоја Домановића „Вођа“; своје утиске о овој приповетки ћете изнети у простору који је одређен за то (видите га у оквиру 4.лекције, испод ове иконе);

2. Одабрати један савремени тренутак (догађај, личност, тему) и написати козерију или сатиру инспирисане датим утиском (може и песма попут Боре Ђорђевића- Боре Чорбе, али при томе обратити пажњу на речник); одговоре ћете писати у пољима испод у којима пише „оставите одговор“.

Објављено on 16. јануара 2012. at 9:54 pm  Comments (40)  

The URI to TrackBack this entry is: https://xenijasudjic.wordpress.com/%d0%ba%d1%80%d0%b5%d0%b0%d1%82%d0%b8%d0%b2%d0%bd%d0%be-%d0%bf%d0%b8%d1%81%d0%b0%d1%9a%d0%b5-%d1%81%d0%b0%d1%82%d0%b8%d1%80%d0%b0-%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%98%d0%b0-%d0%b8-%d0%ba%d0%be/trackback/

RSS feed for comments on this post.

40 коментараПостави коментар

  1. Данас се често дешава да се људи стиде свог опредељења. Па их је ‘блам’ да у друштву слушају, на пример, народну музику и да кажу свој став о томе, јер мисле да ће их неко осуђивати, коме се то не допада. И притом праве сасвим другу слику о себи. Не разумем како се осећају када слушају нешто што им не прија. Слушаш оно што ти прија и што се искључиво теби самом допада.

  2. Извињавам се, нисам схватила задатак. Поново ћу написати.

    • Напиши кратку козерију или сатиру на савремене догађаје. Ових дана све врви од немилих и сулудих догађаја… Нажалост.

  3. Драго ми је да живимо у земљи у којој можемо да се осећамо сигурно, било да је реч о насиљу, претњи или нечем другом. Немојте се бојате, тога ће увек бити. Колико год волели ову земљу, и колико год се трудили да разумемо психологију народа , никада нам неће бити јасно због чега су ОНИ патриоте. Својим свакодневним понашањем и испадима , исте те патриоте , харају улицама и заводе ред.То што су наудили и угрозили живот другима, нема то никакве везе. Данас им је најбитније одржати земљу „нормалном“ , без икаквих разлика које се не уклапају у слагалицу „патриота“ ‘насилника. Сви су они исти. Свако има свој став о разликама међу људима. “ Различити нису добри, и треба их се отарасити.“ Зато свако мора на свој начин да брани државу од пропасти и срама. Наравно није ни то толико лоше , сада барем имамо некога ко се о нама брине. За разлику од људи на власти, политичара и остале господе, која су свој нос подигли толико високо да не виде ништа сем славе и успеха. Више нам ни полиција не треба , сада могу да одахну и наставе да не раде ништа , као по обичају. Не морамо се бринути око тога да ли ће на улицама бити превише оних који још по нешто знају о моралу и поштењу , таквих је све мање. Наводно, данас свако може да каже да воли своју државу и народ у њој , билио да су политичари , полицајци или чувене патриоте … али не морамо се више бринути, ништа од тога није истина. А можда је тако и боље , овако барем знамо да ћемо све своје проблеме решити искључиво сами и нико нас неће преварити. Као што видимо има у свему ове и нечег доброг. И поред тога што смо принуђени да се сами старамо о себи, без лажне подршке оних моћних људи на власти, Ако овакво стање остане у Србији, можемо бити сигурни да нам никада неће бити досадно.
    П.С. Поздрав за све оне којима је искрено још увек стало и до других!

    • Добро си приметила ствари и догађаје око себе. Ако желиш, напиши неку анегдоту, краћу причу о тамо неким људима у тамо некој земљи…

      • То није било много тешко :)))
        Анегдота, добар предлог, написаћу кад будем имала времена. Да ли могу да је поставим овде или у едмодо ?

        • Постави је овде.

  4. Ау, што је школа згодна

    Ау, што је школа згодна
    као права кућа модна!
    У њој влада права згода
    и прати се хип-хоп мода.
    Сви се лепо носе
    па пустили дуге косе
    да л` си мушко или женско
    познати је тешко.
    Ау, што је школа фина
    похађати је – баш је милина!
    На одмору згода права,
    по ходнику свуд галама.
    Наставници ка излазу јуре
    на „пуш“ паузу они журе.
    Ау, што је школа страва
    У њој се поштују дечја права.
    Добар закон донет је баш
    за школски живот наш.
    Све би било добро
    да часова нема
    и да може кући мирно да се дрема.
    Не знам шта је наставнику физичке културе
    па му сметају наше модерне фризуре?
    Ко још да учи Питагорину теорему
    ил` пише какву досадну тему,
    кад на нету свега има
    једним кликом нађеш свашта
    коме треба више машта?
    А тек игре, фејс, права су милина
    ко да учи о металима.
    Сад је дошло дигитално доба
    све ново треба да се проба
    зар није кул и страва
    то је уживанција права!
    Да се домаћи укине још
    не би био предлог лош.
    Ау, што би тек школа била
    Свим ђацима установа мила!

  5. Уложио си труд да напишеш ову песму, али нисам сигурна колико је она сатирична. Можда у благим траговима. Не критикујеш никога и ништа, а то није смисао сатире. Слободно „оплети“ по свему што ти се не допада у читавом систему школства.

  6. Приметила сам да се неке девојке из моје школе, облаче исто или слично као и ја. То ми је засметало. И покушала сам да им скренем пажњу на то. Јер желим да будем другачија, да се разликујем од њих.
    Али једног дана у нашу школу, дошла је сасвим нова ученица. Другачија од свих нас. Облачила се у неком свом стилу, сасвим непознатом. Нисам могла да верујем како неко може и да помисла да купи тако нешто, а камоли да и обуче. Зар не види како се ми облачимо И какав је наш стил?! Нисам то разумела.

    • Јована, не разумем шта је овде било сатирично. И не разумем сврху приче. Можеш ли ми објаснити?

  7. Живим у једном малом, досадном селу. Сваки дан је овде исти. Људи устају ујуту, облаче се, иду на њиву, враћају се кући, лежу да спавају и сутрадан опет.
    Пре 6 месеца, у наш крај доселио се непознати човек, чудног изгледа. Кажу да је био Немац. Није се дружио ни са ким, па је постао мета оговарања. Није ни чудо. Био је другачији од свих нас. Понашао се другачије, слушао другачију музику, јео другачија јела, носио другачију одећу..ишао је сваки други дан у град у позориште, биоскоп, ресторане, музеје..Никада ми то није било јасно. Ми смо у град ишли једном годишње, и то ако баш морамо. Шта ће тамо сваки дан?! Све је то створило мржњу и одбојсност према њему. Када смо сазнали да је писац, људи су још више бежали од њега. Њих то није занимало, нису имали времена за читање. Моји родитељи би често коментарисали да је то губљење времена. Говорили су да вероватно због тога и нема породицу. Рекли су још и то, да не би требало да му се јављам на улици, “Није он из нашег света.“ тако су говорили.
    Нисам видела Немца одавно. Вероватно се одселио. Тако је и боље, и за нас и за њега.

    • Тема је одлична, као и полазна основа за сатиру. Личи мало на „Мртво море“, али нажалост, то је и наша свакодневица. Немој журити, размаши се у својој причи!

  8. Данас можеш свакоме да верујеш. Да кажеш своје тајне и будеш сигуран да никоме неће бити речено. Људима се данас може веровати. А највише можеш веровати најбољем другу или другарици. Шта је уопште појам „тајне“? Због чега нешто треба да буде тајновито? Не постоји особа која може да задржи нешто у себи о чему нико не зна. Ако ја имам тајну онда она треба да остане само моја. Треба да је сакријем негде дубоко и заборавим на њу. Али коме ја причам? Па ми смо људи. Свако од нас има особу од поверења којој може да каже своју тајну. Али самим тим што сам сам је изрекла то више није тајна. Ако сам желела да нешто остане тајна нисам уопште требала да се поверавам неком. Али нешто у нама што растужује и радује једноставно не може остати сакривено. Ми имамо потребу да то поделимо са неким. Јер туга није туга, ако тугујемо сами, а радост није радост ако је не поделимо. Али заборављам да моја особа од поверења такође има своју особу од поверења. Неко време ће она чувати моју тајну, а онда ће и она пожелети да је подели са неким. Јер тај порив је у нама, иако не желимо, дође време да то избацимо из себе. И зато ја опет постављам питање: „Шта је то тајна“? Тајна не постоји. А ви докажите супротно!

    • Лепо размишљаш. Могла си направити причицу о тамо некој девојци у тамо некој земљи и рећи све што мислиш!

  9. Готово да немадана да се обичан човек не сусретне са комичним, заправо смешним ситуацијама, које су у ствари сатиричне.
    Заправо нам је цео јавни живот сатиричан, од врха политичке, естраде, па све до на ученика у школским клупама. Заправо је сатира облик или књижевни правац који критички исмејава појединце, али најчешће власт, друштво или државу.
    Пуно је данас разлога за сатиру, пуно је повода али у пракси је нема пуно. Све је банализовано, просто и сирово. Ја бих са мога мало искуства и година рекао да су медији наметнули неке погрешне идеале и глупе ставове који често немају везе са здравим разумом.
    Ево на пример, времена су тешка. Чујем то на сваком кораку. Али, у исто време све врви од лажног сјаја и лоше музике. Од „reality-show“ програма који немају додира са стварношћу, а које људи глдају без даха. У реду, мало се насмејемо, али притом заборављамо на суштину, или на људскост. Све постаје површно.
    Ових дана актуелни спортски успеси наше земље. То је сјајно. Спортисти могу бити преимер читавом друштву и свим појединцима.
    Али ето, ипак је на све то пала сенка, јер су неке групе, из њима знаних разлога, правиле инциденте, углавном ван спортских терена.
    И у чему је сад смисао тога? Радујемо се. Али ево, чим прође спортско узбуђење, стрепимо од тога хоће ли се десити неки немили догађај.
    Ето дакле, пуно , пуно ема да се новинари , писци, књижевници на сатиричан начин огласе поводом ових и других догађаја, дакле, на комичан начин без превелике осуде.
    И у мом свакодневном окружењу, у дечијем и школском, догоди се да видим на мало ироничан или сатиричан начин, па ме понекад и не разумевају. А ја не бих хтео да увредим било кога, бего ето да скренем пажњу на неке појаве.
    Него то понекад чиним двосмислено, шаљиво, без лоше намере. Фали нам данас та сатирична шала уместо које имамо доста баналан, јефтин хумор.
    Али како се времена мењају, надам се да ће бити боље , па ће и нестати велики број тих догађаја које изазивају сатиру, и да ће се све вратити у нормалне оквире.

    • Да, схватио си сатиру и иронију око себе. Можда си могао да и напишеш неку скривену причу у вези са тим. Верујем да би то урадио одлично.

  10. Код нас у Задрузи ни један посао не може да се заврши без некогa. Пре неки дан дође код Управника Задруге порески Инспектор да погледа да ли је платио све разрезе, порезе, доприносе…

    Управник се није много двоумио и беше решен да покаже све што треба Инспектору. Недавно је Овну Милвоју оболела ћерка Белка од шапа. Оде тај добри Ован Миливоје са ћерком код ветеринара, а он му рече да не може да је прими пре Михољдана. Срећом примети Ован Миливоје да ветеринар и није бас неки човек. У ствари није човек уопште него дебела свиња прерушена у човека. Само га је смрад одао. Сироти Миливоје није имао ни динара, а ни вуну није могао да прода, јер ни њу није имао, шишали су га редовно. А свиње воле паре. Уз неки динар очас посла би Михољадан био пре Светог Илије у календару у џепу код ветеринара. И тако, ако правиш свињарије и неће ти бити лоше. А ако будеш свиња може да ти буде много добро. Јесте да свиње смрдуцкају, али удобно живе. Свако им доноси по нешто, иако не би требало. Иако свиња прима плату више воли да добије још нешто, не мора да то буде нешто велико као џак концентрата. Довољно је дати свињи нешто малих шарених папирића на којима су неки бројеви и то ставити у коверту. Тада је свиња најсрећнија, и спремна је да помогне ако треба. Најгоре је нама прасићима. Нисмо утицајни као свиње, а чим Чобанину нешто треба, он скрати неког мог рођака за главу и посао буде сређен…

    • Одлично! До сада си ти једини који је написао оно што је требало! Свака част! Обрадио си тему која ти је блиска и заиста ниси штедео никога, како и треба! Сатира ти је баш убојита!

  11. “ Живот је један“. Реченица је kojу смо сви барем једном чули,а да ли смо размислили о њој, о животу, о погледу на живот?
    Барем и ако нисмо размишљали схватили смо да је у животу неко срећан,а неко несрећан.
    Занимало ме је шта све чини несрећу у животу,зашто људи пате,плачу,боре се за боље сутра…

    Свакодневно гледамо телевизију,читамо новине,слушамо вести.
    Изнененађују нас злочини,казне,беспарица,неповерење…
    Нас младе брине даљи пут кроз живот,ми само видимо људе које
    који говоре о бољој будућности и обећавају нам бољи живот.
    А шта су ти људи,какви су они нико не пита само се држимо њихове речи и поверења. У нашој држави има много народа који верује у тућу реч тежећи за бољим сутра.
    А какав је то човек какве су његове особине,многи се питају,али и често не добијамо одговор.
    Све нас мучи питање да ли се тим људима може веровати.
    Али безобзира ми идаље ћутимо и верујемо им на њихову сваку изговорену реч.
    Сви ми гледамо емисије које говоре о тешким животима људи видимо да пуно људи нема посла да живе по разним местима јер немају довољно новца са своје потребе…. Веома жалосно,али људи верују и кажу „БИће боље“!
    Људи на власти и даље причају,али не спороводе у дела.
    Све чешће чујемо о разним криминалистички злочинима,са запрепашћењем гледамо и слушамо,а често ми се не зна починилаЦ. И они који су на власти правде чини ми се да не раде довољно за свој народ,само причају,а шта људима остаје само да плачу и боре се за срповођај правде..? Људи који су изгубили највеће благо у свим животу повратити га не могу,речи врховне власти. ГДе је ту правда сви се питају,али одговор касно стигне.
    И тако све све се врти у круг, само више празних обећања и речи,а нигде дела. Људи кажу Да нада последња умире тако да верујте и надајте се сутра је нови дан,биће боље.

    • Да, сагледала си ствари око себе и изнела заиста лепа размишљања.

  12. У времену данашњем, када су вредности поремећене, све помало личи на праву сатиру. Шта су праве вредности, а шта идеали? Чему се дивимо? Шта је заправо добро и исправно? У данашњем поремећеном врендновању доброг и лошег често се збунимо и не доносимо исправне одлуке. Аплаудирамо негативним ликовима јер су они у тренду, хвалимо их, а на други поглед схватамо да то није добро. Стално слушам у својој околини да треба учити и само учити..и да ће после учења и даљег школовања бити времена за све остало што нам живот значи.
    Није имао времена: за дружења, за необавезне шетње, за другарства…само је учио и учио. Сви су му се дивили, завршио је школовања… Време је прошло, око њега више није било другова из школских дана, изгубио их је, завршио је школе свака му част. Изгубио је другове, а посао није добио још увек. Сви су га хвалили, био је најбољи ученик ,,имао је све, а сада нема ништа“.
    И данас чујем како се прича да је био најбољи ученик и најпаметнији, али он је данас само сам.

    • О, немој тако да мислиш о добрим ђацима. није то баш тако, то је ствар карактера. Ко је предмет твоје сатире? Тај ђак који је волео да учи и занемарио другове или друштво које се није удостојило ни да га запосли?

      • Јако је важно бити добар ђак. А исто тако сваки добар ђак треба да има времена да се посвети пријатељима, породици и друштву у коме живи. Јер када нађеш време-имаш све. Предмет моје сатире је ђак који је сво време посветио само учењу. Моја порука је: ТРЕБА НАЋИ ВРЕМЕНА ЗА СВЕ. А ја бих желела као и до сада да будем одличан и примеран ђак и да имам другова и другарица као и до сада.

  13. Дошла сам из школе кући јако уморна. Легла сам да се одморим. Одједном сам изашла из куће, отрчала на улицу,кад тамо једној девојчици испао новчаник, а дечак иза ње га подиже и даје јој њен новчаник. Погледам низ улицу, љубав је била на сваком кораку. У селу је био потпуни мир, све је било у цвећу, природа је била прелепа. Трчала сам улицом сва срећна јер се срећа видела на сваком кораку. Куће су биле све нове, прелепо су изгледале, нигде нема смећа, трава је ошишана, воћке пуне слатких плодова, цвеће у разним бојама поред стаза. Људи се смеју, једни друге грле, љубе. Деца раздрагана, играју се, сви обучени у свечану нову одећу. Продавница пуна разне робе. Људи улазе и узимају шта им је потребно, једна чоколада, један хлеб, једне патика, једна мајица… Банкари су делили новац људима на улицама, он им није значио ништа. Лекари су били насмејани, дивили су се здравим и срећним људима. Трчали су за њима и питали их да ли им требају неки лекови.
    Зазвонио је мобилни и ја сам скочила са кревета. Схватила сам да је то био само сан и да ће свет остати такав какав јесте.

  14. Куда иде овај свет

    Куда иде овај свет,
    некуда у недоглед.
    Свако сваког мрзи,куди,
    ко да више нисмо људи.
    Свађа се место песме чује,
    брат заверу против брата кује.

    Школа више није као пре,
    свуда туче и батине.
    Часови су к’o Ресавска школа,
    преписује како ко мора.
    Наставници сви,к’о по договору,
    контролне нам дају,праве ноћну мору.
    Дневници пуни двојки и кечева ,
    никог брига није,нико то не спречава.

    Али кад погледаш,па тако нам и треба,
    кад поштен народ нема ни за ‘леба.
    Док богати људи себи виле граде,
    сиромашни, јадни,к’о робови раде.
    Муче се сироти,за боље сутра,
    док неки срећни дочекују јутра.
    Мада к’о што кажу,за нас нема боље,
    више нико нема ни снаге ни воље.
    Јер док се нашe,,вође“ у новцу башкаре,
    ми ћемо се мучити за бедне,мале паре.

  15. Тијана, одлично! Права сатирична песма!

    • Хвала вам!

  16. Полако почињем да схватам зашто је 21. век изгубио високу позицију моралних вредности. У данашње време скоро све је изгубило своју вредност.. Људи гледају само себе, раде све у своју корист, мрзе једни друге.. Некад тако станем и запитам се шта ће бити за пар година? Да ли ће и даље ситуација бити оваква?!
    Прво што ћу да напоменем је стање какво је сада тренутно, а то је да људи који се муче, убијају од посла, раде итд, живе ужасно.. Боре се да би издржали породицу, да би својој деци обезбедили будућност, па и то мало што имају умеју да цене.. Док са друге стране, ту су „богати људи“ који НЕ УМЕЈУ ДА ЦЕНЕ оно што имају и којима све „пада са неба“.. Кажу људи- „ти богати људи су срећни и задовољни у животу“.. Шта уствари значи бити богат? Значи имати породицу која ће бити увек ту за тебе, пријатељи, прави пријатељи који те воле.. А то да ли је неко „пун“ новца? То нема везе.. Шта ће неком новац, слава и популарност када не уме да цени и то искориштава? Суштина је да људи који су називомо их сиромашни, могу бити много срећнији и задовољнији у животу, иако се боре за бољи живот и остало, од људи који имају све што пожеле.. Познајем много девојка и момака чија је породица пуна новцаа, рецимо богата на неки начин, па и даље им није довољно, хтели би још, не умеју ништа да цене.

    Нешто о чему ја много размишљам у последње време су људи.. Окренем се око себе и видим гомилу људи који гледају само на себе, себичне људе који раде све у своју корист.. Људе које мрзе све око себе, мрзе једни друге.. Јако је мало људи који су поштени, људи који би урадили нешто за некога, људи који у себи носе љубав, а не мржњу.. Што је најгоре, сви се претварају да су добри, поштени.. Сви би да испадну добри пред другима и да се о њима прича све добро.. А ли никад нико да се запита какав је он уставри?! Шеташ градом и посматраш људе.. Нећеш више видети као некад да људи иду насмејани, расположени.. Сада ћеш само видети људе који су ужурбани, намрештени и журе негде.. Није тако увек, али већином јесте.. Сви гледају како би били бољи од неког и имали све за себе.. Али, има једна изрека која се мени свиђа.. ЉУДИ СУ КАО САТ- НЕКИ КАСНЕ, НЕКИ ЖУРЕ, А НЕКИ СУ ПОКВАРЕНИ.. 🙂

    • Тања, уложила си труд док си ово осмислила и прекуцала с обзиром да ти је рачунар у квару, али немам утисак да си написала праву сатиру, него само критички осврт на свакодневицу. Да си све то изнела у некој алегорији, био би пун погодак.

  17. „Ја сам држава“! Рекао је Луј XIV, француски вођа и један од највећих апсолутистичких владара средњег века. Упоредо с овим Софоклеова Антигона, из истоимене чувене трагедије, је сахранила свог брата иако је краљ Креонт то лично забранио. Затечена у тамници Антигона се обесила, а затим и њен вољени за њом, као и његова мајка за њим. Креонт увидевши да је узроковао смрт многих њему ближњих, убија се и изговара чувену реченицу „Та шта сам ја, та ништа сам ја“. -Народ је држава-.
    Најбитнија је „фотеља“. До ње се долази кршењем многих моралних принципа. И они који су праведно сели на њу,заборавили су на прошлост, заборавили на хуманост…
    Његош у „Горском вијенцу“ у вези с овим даје следеће објашњење- „А да нијесу ни криви толико, нагнула их вјера на невјеру, шта је човјек?, ка слабо живинче“. Његош хоће да каже да „они“ нису криви, да они нису такви- живот је такав. Слично објашњење даје и Десанка Максимовић, која каже да човек греши искључиво из своје слабости јер је несавршено биће.
    У нашем друштву влада „мртво море“ такав је менталитет, и тако смо васпитавани да негујемо ту рутину. А свако ко се потруди да изађе из те границе чамотиње бива на неки начин избачен из тог „мртвог мора“. Лепота је у различитости. То никако да схвате лажне патриоте, које мисле да патриотизам тежи ка нехуманим идеолошким правцима као што су расизам и нацизам. Не! Патриотизам јесте љубав према својој земљи, вери и култури, али не и мржња према другима, већ неговања пријатељских односа, узајамне толеранције и такмичарског духа.
    И на крају своје кратко литерарно излагање завршићу стиховима Његоша као и што сам почела:„Цар од царах мене је спремио, […] и да раји узду попритегнем, е је раја ка остала марва.“

    • Лепо си нас прошетала од Софокла до Радоја Домановића и искористила добре цитате. Драго ми је да си у литератури више од очекиваног!

      • Хвала. У свом саставу сам већи акценат дала на оправдању тог владарског живота, занемаривши своју оштрицу према тим људима.

  18. Ово је моја сатирична песма, можда нисам погодио праву тему, али сам се потрудио.

    Миш сањалица

    Био једном један миш.
    Какав миш?
    Страшан миш.
    Купио је карту у једном правцу
    и кренуо чак за… Ниш.

    Досадиле му каже, ове сеоске мачке.
    Све ствари пред собом гледају наопачке.
    Незнају чак ни модерно да се облаче.
    А тек о култури, ни говора нема.
    За њих је уметност да се крај шпорета дрема.

    Па зар да живот једног миша прође тек тако?
    Без авантуре и културе?
    Не, никако!

    Отићи че, решио је, у велики град.
    Па чик да га виде те мачке сад!
    Није понео много ствари,
    Једну торбу и џемпер стари.
    За жену и кућу баш и не мари.

    Ха, велики је то град – свега има.
    “Само извол’те“ – нуде свима.
    Чекају га тамо и срећа и слава,
    од узбуђења не може ни да спава.

    За тили час већ је у граду,
    На сваком кораку нуде лимунаду,
    И сладоледа има и воћа јужног.
    Нема овде никог тужног.

    Одједном му нешто страсно на реп згази,
    “Овај не гледа кад’ улицу прелази“,
    Љути се миш ал’ нема куд,
    Неће таква ситница да му упропасти труд.

    Само што је хтео да загризе хлеба мало,
    Нешто је пред њим огромно стало.
    Не једно, већ два, три, пет…
    Пред њим се сруши цео свет!

    Мачке, огромне мачке!
    Зубе искезиле, очи им сијају,
    такви слаткиши баш им пријају.
    Реже и преду и језик плазе,
    Желе да га прогутају ил’ згазе.

    Наста општа гужва, туча и лом,
    Око јадног миша као да удара гром.

    Да није било старице једне
    Да штапом махне на мачке жедне…
    Ух!

    Лупише тешка стајска врата,
    У шталу уђе бака Ната.
    Миш се трже из дубоког сна,
    Опипа себе у топлом гнезду своме,
    И прошапута тихо:
    “Доме, слатки доме“!

    КРАЈ

    • Веома ми се допада песма! Она би могла да се „бесконачно“ продужи о згодама и незгодама људи са села у граду. О свима онима који побегну са села у град и стиде се свог порекла. Одлична је идеја!

      • Хвала!

  19. Uz*o deda svog unuka,meto ga u krilo
    pa uz otkaz iskuk*o mu šta je nekad bilo.
    Iskuko mu petoljetke,bratstvo i jedinstvo.
    Ožalio nesvrstane što to više nismo.
    e,moj deda-reče unuk,ti nemaš filera
    evo tebi deset evra od tvoga dilera.
    Dedi oko zablistalo pa suzu proliva.
    Zagrlio svog unuka a evre celiva.

  20. KER-UŠA
    Jutros rano gde je menza bila
    gde sa nekad zajednički jelo,
    sedmoro je kroz prozor upalo
    i štrajk glađu započeli smelo.

    Celog dana niko da naiđe
    da ih pita za njihove muke,
    samo šturo saopštenje MUP-a:
    Spremili smo lisice za ruke.

    A uveče kad se svetla pale
    i kad ponoć pruža svoja krila
    došao je vlasnik kombinata
    sa kombijem prepunim gorila.

    Sva je štampa pisala o tome.
    Naslovi su mogli da se nađu:
    ENERGIČNOM AKCIJOM GORILA
    SPREČENO JE ORGIJANJE GLAĐU.

  21. Da li je ovo dobro ?
    Krenuo mali Ćira kolosekom od manira, sa lepotom od natpisa i hvalom od alasa. „Ajde Ćiro idi idi, kolosekom ti otidi, donde gde ideš, da se ne postideš.“ Ćira mali nos digo, ponosno kolosekom stigo, lagano, lagano, do granice, a onda Ćira shvati da mora na prečac da se vrati. Shvati Ćira i nema mira da je okasnio niz godina pre nemira. I Ćira mali sve se hvali kako je stigo negde, ali mu se ne dade jer, veli Ćira, mala motka kolosek razvali pa on granicu ne prevali.


Постави коментар